Bir tesisin verimli ve efektif olarak çalışabilmesi, kuruluş aşamasında yapılan mühendislik çalışmalarına, ekipman seçimine, borulama ve otomasyon konusunda verilen kararların doğruluğu ile birebir ilgilidir.
+ Teklif AlınKimya Tesisleri esas olarak; üretim bölümü, yardımcı işletmeler, hammadde alanı, mamül stok alanı, sosyal ve idari bölümlerinden oluşur. Mühendislik açısından komple tesisler dendiğinde tesisteki bütün ekipmanlar ve bu ekipmanlar arasındaki borulama, kontrolü sağlayan kumanda ve otomasyonu anlıyoruz. Firmamız belirli ürün gruplarında sizlere başlangıçtan yerleşimin planlanmasına, bina ve platform dizaynlarına ve tank sahası detaylarına kadar tesisiniz için gerekli her konuda destek vermektedir.
Günlük dilde kimyacılar arasında P.V.A. tesisi olarak geçer. Su bazlı boyaların ana hammaddesidir. Plastik tutkal veya ahşap tutkalı denen maddede bu guruptan bir üründür. Polimerizasyon reçineleri kategorisinde üretilen ürünlerin ana kullanımı su bazlı iç ve dış cephe kaplamaları binderleri ile tekstil kimyasallarıdır. Ayrıca ahşap tutkalı ve birçok yapı kimyasalının da üretiminde kullanılan girdilerdir.
Binderin istenen spesifikasyonları ve maliyetine göre kullanılan hammaddeler değişmektedir. Farklı hammaddelerle benzer proseste stiren akrilik, polivinil akrilik, polivinil asetat, stiren asetat , çeşitli polimer emülsiyonları üretilmekte ve benzer amaçlarla kullanılmaktadır.
Polikondensasyon Tesisleri kategorisinde üretilen iki ana grup ürün Alkid Reçineleri ve Polyester Reçineleridir. Yağlı boyanın ana hammaddesi olan Alkid çeşitli bitkisel yağların ve/veya yağ asitlerinin Reaktör’de ısıtılıp çeşitli kimyasallarla modifiye edilmesi ve reaksiyon suyunun uzaklaştırılması ile elde edilir. Kullanıma hazır olması ve ticari hale gelebilmesi için Blender’de solventler ile inceltilir. Moleküler zincirlerine göre uzun orta ve kısa yağlı olarak üç ayrı grupta sınıflandırılmıştır. Her bir grubun farklı kullanım yeri, kuruma süresi ve kaplama özellikleri vardır.
Polyesterler doymuş ve doymamış olarak iki ana kategoriye ayrılırlar. Doymuş polyesterlerin stabil kapısına karşılık doymamış polyesterle uygulamada sertleştirici ve sertleşmeyi hızlandırıcı kimyasallarla karıştırılarak polimerizasyona tabii tutularak kullanılırlar. Polyesterler otomotiv endüstrisinden tekne yapımına, banyo küvetlerinden, mobilya endüstrisine, suni mermer imalatına, sera kaplamalarına, yapı kimyasallarına kadar uzanan çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. Polikondensasyon tesisleri için Reaktör, Blender, Soğutma Bandı gibi ana ekipmanlardan oluşan ana üretim bölümüne ve Kızgın Yağ Jeneratörü, Soğutma Kulesi ve chiller’den oluşan yardımcı işletmelere gereksinim duymaktadır.
Organik asitler ile alkollerin reaksiyonu sonucu elde edilen esterifikasyon ürünleri su ile karıştırılabilme, su ile bağlanabilmesi ve nem bağlayıcı özellikleri nedeniyle tekstil, kozmetik, deri ve kağıt endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Üre Formaldehit ve Melamin Formaldehit reçineleri Sunta, Mdf, ahşap parçacıkları ile üre veya melamin formaldehit reçinesinin hamur haline getirilmesi ve bunun sıcaklık altında preslenmesi ile elde edilir. MDF ve Laminant gibi ahşap ürünlerinin bağlayıcı kimyasalıdır. Üre Formaldehit ve Melamin Formaldehit reçineleri bu uygulamanın olmazsa olmazı olan ana iki maddeden biridir. Ayrıca beton katkılarının üretiminde kullanılan bir ana girdidir.
Fenolik reçinelerplastik veya bağlayıcı yapımında kullanılan önemli kimyasallardan biridir. Ağırlıklı olarak Fenol ve Formaldehit’ten imal edilmektedir. Düşük maliyet ve yüksek mukavemet gibi özellikleri ile kontraplak yapıştırıcıları, koruyucu kaplamalar ve ısı izolasyon maddeleri üretiminde kullanılmaktadır.
D.I.O.P., D.I.D.P. ve D.I.N.P. gibi türevleri esas alarak P.V.C.’ye fleksibilite kazandıran kimyasallardır. Bu amaçla D.I.O.P. reçinesi ve türevleri Kablo imalatında izolasyon maddesi,yer döşemeleri, ayakkabı ve terlik imalatında taban malzemesi olarak kullanılmaktadır.
Özel ürünler veya belirli alanlara yönelik ürün çeşitleri üretmek için müşterilerimiz tarafından verilen dizaynlara veya taleplerine uygun olarak geliştirilmiş olan tesislerdir. Bu grupta yaygın olarak kullanılanlar Tekstil Kimyasalları ve Tutkal Tesisleridir. Tekstil Kimyasalları Tesislerinde, Tekstil ürünlerinin işlenmesinde kullanılan çeşitli kimyasallar üretilmektedir. Tutkal Tesislerinde ise, Baly, Derby ve Gigi ticari adlarıyla bilinen solvent bazlı ürünleri üreten Mikserler ve Reaktörler mevcuttur. Ayrıca Marin amaçlı kullanılan su ile sertleşen poliüretan bazlı tutkal üreten Reaktörleri de mevcuttur.